COLAS MEDA, MARIA DEL PILAR

Categoria: LECTOR/A
Perfil acadèmic: Doctorat
Departament: TECNOLOGIA, ENGINYERIA I CIÈNCIA D'ALIMENTS
Email: pilar.colas@udl.cat

Docència

Ensenyament Curs Assignatura
Grau en Nutrició Humana i Dietètica - UdL 2 HIGIENE DELS PROCESSOS ALIMENTARIS
Grau en Ciència i Tecnologia d'Aliments - UdL 2 PRÀCTIQUES DE MICROBIOLOGIA, PARASITOLOGIA I HIGIENE
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 2 MICROBIOLOGIA I PARASITOLOGIA DELS ALIMENTS
Grau en Nutrició Humana i Dietètica - UdL 3 QUALITAT I SEGURETAT ALIMENTARIA
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 3 HIGIENE DELS PROCESSOS ALIMENTARIS
Grau en Ciència i Tecnologia d'Aliments - UdL 4 TREBALL DE FI DE GRAU
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 4 QUALITAT I SEGURETAT ALIMENTARIA
Doble titulació: Grau en Veterinària i Grau en Ciència i Producció Animal 5 CADENA ALIMENTÀRIA, ALIMENTS, SEGURETAT I TRAÇABILITAT

Recerca

Grup de recerca: Unitat de tecnologia de productes vegetals
Projectes de recerca Data inici Data fi Investigadors principals
Estrategias de mitigación de los problemas asociados a patógenos de transmisión alimentaria para mejorar la calidad e inocuidad de fresas congeladas y listas para el consumo (FRESAFE) 30/12/2016 31/12/2020 M. INMACULADA C. VIÑAS ALMENAR
Technological viability, and toxicological study of a biotransformation strategy to reduce patulin in apple juices 01/12/2022 30/11/2024 JOSE CARLOS ENRIQUE SERRANO CASASOLA, M. INMACULADA C. VIÑAS ALMENAR
Estrategias innovadoras para prevenir la alteración de Alicyclobacillus acidoterrestris en zumo y mitigación del riesgo biológico asociado al consumo de zumo no pasteurizado 01/06/2020 30/11/2023 M. INMACULADA C. VIÑAS ALMENAR
Tesis Any Direcció
Evaluación del crecimiento de Salmonella enterica y Listeria monocytogenes en pera mínimamente procesada e influencia de las condiciones de conservación en el potencial patogénico de Listeria monocyto 2016 Viñas Almenar, Immaculada; Abadias Seró, M.Isabel
Publicacions Any Autors Tipus
Evaluation of commercial anti-listerial products for improvement of food safety in ready-to-eat meat and dairy products 2023 Colás Medà, I.; Viñas, I.; Alegre, I. Article d'investigació
Occurrence of Alicyclobacillus acidoterrestris in pasteurized and high hydrostatic pressure-treated fruit juices and isolates' characterization 2023 Neggazi, Isma; Colás-Medà, Pilar; Viñas, Inmaculada; Garza, S.; Alegre, Isabel Article d'investigació
Ultraviolet applications to control patulin produced by Penicillium expansum CMP-1 in apple products and study of further patulin degradation products formation and toxicity 2023 Nicolau Lapeña, I.; Rodríguez Bencomo, J.J.; Colás Medà, P.; Viñas, I.; Sanchis, V.; Alegre, I. Article d'investigació
Pathogenic potential of the surviving Salmonella Enteritidis on strawberries after disinfection treatments based on ultraviolet-C light and peracetic acid 2022 Ortiz Solà, Jordi; Colás Medà, Pilar; Nicolau Lapeña, Iolanda ; Alegre, Isabel ; Abadias, Maribel; Viñas, Inmaculada Article d'investigació
Control biológico de las enfermedades fúngicas en poscosecha de fruta. Situación actual y perspectivas futuras 2022 Viñas, I.; Colas Meda, P.; Nicolau Lapeña, I.; Alegre, I. Article en revista divulgativa
Inactivation of Escherichia coli, Salmonella enterica and Listeria monocytogenes on apple peel and apple juice by ultraviolte C light treatments with two irradiation devices. 2022 Nicolau Lapeña, Iolanda; Colás Medà, Pilar; Viñas, Inmaculada; Alegre, Isabel Article d'investigació
Bioconservación aplicada en la industria de los elaborados cárnicos: control frente a Listeria monocytogenes 2022 Colás Medà, Pilar; Nicolau Lapeña, Iolanda; Viñas, Inmaculada; Alegre, Isabel Article en revista divulgativa
Application of an innovative water-assisted ultraviolet C light technology for the inactivation of microorganisms in tomato processing industries 2021 Abadias, M; Colas Meda, P.; Vinas, I.; Bobo, G.; Aguilo Aguayo, I. Article d'investigació
Potencial de la radiación ultravioleta para el control de podredumbres en postcosecha de frutas y hortalizas 2021 Alegre, Isabel; Colás Medà, Pilar; Nicolau Lapeña, Iolanda; Viñas, Inmaculada Article en revista divulgativa
Aloe vera gel: An update on its use as a functional edible coating to preserve fruits and vegetables 2021 Nicolau Lapeña, Iolanda; Colás Medà, Pilar; Alegre, Isabel; Aguiló Aguayo, Ingrid: Muranyi, Peter; Viñas, Inmaculada Article d'investigació
Combination of ferulic acid with Aloe vera gel or alginate coatings for shelf-life prolongation of fresh-cut apples 2021 Abadias, M; ; Colas-Meda, P ; Vinas, I; Bobo, G; Aguilo-Aguayo, I Nicolau-Lapena, I ; Aguilo-Aguayo, I ; Kramer, B ; Abadias, M ; Vinas, I ; Muranyi, P. Article d'investigació
Bacterial Spore inactivation in orange juice and orange peel by ultraviolet-C light 2021 Colás Medà, P.; Nicolau Lapeña, I.; Viñas, I.; Neggazi, I.; Alegre, I. Article d'investigació
Inactivation of Salmonella enterica, Listeria monocytogenes and murine norovirus (MNV-1) on fresh strawberries by conventional and water-assisted ultraviolet light (UV-C) 2021 Ortiz Sola, J.; Abadias, M.; Colas Meda, P.; Anguera, M.; Vinas, I. Article d'investigació
Control de patógenos de transmisión alimentaria en fresas congeladas y listas para el consumo 2020 I.Viñas; A. Valero; V.Gimeno; L. Lopez; I.Aguiló-Aguayo; M.Abadias; I.Alegre; P. Colas-Meda; G.Bobo; T.Lafarga; G.D. Posada; P.Vallesquino; M. Cejudo; J.Ortiz; Y. Nicolau; L.Pérez Article d'investigació
Microbial interaction between Salmonella enterica and main postharvest fungal pathogens on strawberry fruit. 2020 Ortiz Sola, J.; Valero A.; Vinas I.; Colas Meda, P.; Abadias M. Article d'investigació
¿Es posible obtener frutas y hortalizas mínimamente procesadas seguras sin el uso del hipoclorito? 2020 Colás Medà, P.; Alegre Vilas, I.; Viñas Almenar, I. Article en revista divulgativa
Bioconservación frente a patógenos de transmisión alimentaria en frutas y hortalizas mínimamente procesadas 2020 Alegre Vilas, I; Abadias Seró, M; Colás Medà, P; Collazo Cordero, C; Viñas Almenar, I Review
Evaluation of a sanitizing washing step with different chemical disinfectants for the strawberry processing industry 2020 Ortiz Sola, J.; Abadias, M.; Colas Meda, P.; Sanchez, G.; Bobo G.; Vinas I*. Article d'investigació
Control de patógenos de transmisión alimentaria en fresas congeladas y listas para el consumo. 2020 Viñas, I.; Valero, A.; Gimeno,V.; López, L.; Aguiló-Aguayo, I.; Abadias, M.; Alegre, I.; Cola-Meda, P.; Bobo, G.; Lafarga, T.; Posada, G.D.; Vallesquino, P.; Cejudo, M.; Ortiz, J.; Nicolau, Y.; Pérez- Publicacions Multimèdia
Occurrence of selected viral and bacterial pathogens and microbiological quality of fresh and frozen strawberries sold in Spain. 2020 Ortiz Sola, J.; Viñas, I.; Colas Meda, P.; Anguera, M.; Abadias, M. Article d'investigació
Assessing water-assisted UV-C light and its combination with peroxyacetic acid and Pseudomonas graminis CPA-7 for the inactivation and inhibition of Listeria monocytogenes and Salmonella enterica in f 2019 Collazo C; Noguera V; Aguilo-Aguayo I; Abadias M; Colas-Meda P; Nicolau I; Vinas I Article d'investigació
Strategies to reduce microbial risk and improve quality of fresh and processed strawberries: A review 2019 Lafarga, T; Colas-Meda P; I; Abadias, M; Aguiló-Aguayo, I.; Bobo G; Viñas, I Article d'investigació
Influence of fruit matrix and storage temperature on the survival of Listeria monocytogenes in a gastrointestinal simulation 2017 Colás-Medà, P., Abadias, M., Oliveira, M., Usall, J., Viñas, I. Article d'investigació
Exposure to minimally processed pear and melon during shelf life could modify the pathogenic potential of Listeria monocytogenes 2017 Colás-Medà, P.,Viñas, I., Oliveira, M., Anguera, M., Serrano, J.C.E., Abadias, M. Article d'investigació
The impact of a cold chain break on the survival of Salmonella enterica and Listeria monocytogenes on minimally processed 'Conference' pears during their shelf life 2017 Colás-Medà, P., Viñas, I., Alegre, I., Abadias, M. Article d'investigació
Effect of Pseudomonas graminis strain CPA-7 on the ability of Listeria monocytogenes and Salmonella enterica subsp. enterica to colonize Caco-2 cells after pre-incubation on fresh 2017 Collazo C.; Abadías M.; Colás-Medà P.; Iglesias M.B; Granado-Serrano A.B.; Serrano J. and Viñas I. Article d'investigació
Adhesion and invasion of Listeria monocytogenes and interaction with Lactobacillus rhamnosus GG after habituation on fresh-cut pear 2017 Iglesias M.B, Viñas I, Colás-Medà P, Collazo C, Serrano J.C.E, Abadias M. Article d'investigació
Development of a fresh-cut product based on pears and the subsequent evaluation of its shelf life under commercial conditions and after a cold chain break 2016 Colás-Medà P; Abadias M; Altisent R; Alegre I; Plaza L; Gilabert V; Lacomba R; Viñas I. Article d'investigació
Biopreservative methods to control the growth of foodborne pathogens on fresh-cut lettuce 2015 Oliveira M, Abadias M, Colás-Medà P, Usall J, Viñas I. Article d'investigació
Effect of ripeness stage during processing on Listeria monocytogenes growth on fresh-cut 'Conference' pears 2015 Colas-Medà P, Abadias M, Alegre I, Usall J, Viñas I. Article d'investigació
Effectiveness of a bacteriophage in reducing Listeria monocytogenes on fresh-cut fruits and fruit juices. 2014 Oliveira A, Viñas I, Colàs P, Anguera M, UsallJ, Abadias M Article d'investigació